Zelf oud hollandse spellen maken

Wie kent ze niet? De oud hollandse spellen zijn altijd een succes op elk feestje, kamp of spelletjes middag. Huren kost vaak geld en voor hetzelfde geld kan je ze ook zelf maken. Leuke bijkomstigheid is dan dat je ze zo vaak kan gebruiken als je zelf wilt. De meeste spellen zijn voor 2 a 3 tientjes te maken. Uit eigen ervaring weten we dat bouwmarken ook dingen willen sponseren voor een kamp. Vragen kan nooit kwaad. Deze handige sponsorbrief is een goede start om sponsoring aan te vragen. Wederom weten wij uit ervaring dat het beter gaat als je het op de man af vraagt. Dit komt persoonlijker over en heeft het meeste succes.

Nu weer terug naar de oud hollandse spellen. Onder elk spel staan de benodigdheden die aangeschaft of gesponserd moeten worden. Wij gaan ervan uit dat je in bezit bent van een zaag, hamer, spijkers e.d. De benodigdheden zijn de grove materiaalen die je bij de bouwmarkt kan halen.

Veel plezier met het maken en spelen van deze simpele maar toch o zo leuke oud hollandse spellen!

1. Reuzen Jenga

Haal bij de lokale bouwmarkt twee of drie houten balken van 3300 x 69 x 44mm. Standaard wordt er bij Jenga zijn het 36 stenen maar het ligt er natuurlijk aan wat je budget is. Zaag de balk in stukken van 30 cm. schuur ze even mooi glad en klaar is kees. Je kan ze ook nog een kleurtje geven als je wilt maar de houtlook voldoet meestal wel. Dit oud hollandse spel is een gegarandeerd succes. Het zorgt voor spanning en er is veel behendigheid en geluk voor nodig.

Benodigdheden:

 • balk van 3300 x 69 x 44mm

Ga je voor het gemakt? voor een paar 10’tjes kan je het ook kopen natuurlijk! Kampidee heeft voor jou alvast een goedkope en betrouwbare site gevonden waar je het kan kopen.

Reuzen Jenga kopen

2. Oud hollandse Gatenkaas

Dit is een een heel leuk spel! Aan de hand van de benodigdheden kan je eigenlijk al zien hoe het gemaakt wordt. houten plaat is de kaas, houten balk zijn de voeten van de kaas, laat de kaas wel wat schuin naar achter leunen. De twee schroefogen zijn om het touw te geleiden. zaag een stuk van de PVC pijp af en maak deze vast aan het touw. Dit is om de bal in te leggen. De rest kent iedereen wel want dit is een ECHT oud hollands spel!

Benodigdheden:

 • Touw
 • houten triplex plaat
 • balletje/rond stukje hout
 • PVC pijp
 • houten balk
 • 2 schroefogen

3. Ronde stokken stapelen

Zaag een houten bezemsteel (Kunnen ook meerdere bezemstelen zijn) in stukken van 20 cm. De bezemsteel hoeft niet 100% recht te zijn. De gebogen stokken zijn juist een extra moeilijkheidsfactor bij dit spel. Stapel de stokken zo hoog mogelijk op totdat de toren in elkaar valt. Het aantal stokken is het aantal punten. Voor een leuk effect kan je de stokken ook verven. Meerdere kleuren maakt het spel lekker vrolijk!

Benodigdheden:

 • Bezemsteel
 • eventueel verf o.i.d.

4. Ballen gooien

Een simpel maar toch een leuk spel om te maken en te spelen. Zoek een plak, en zaag hier wat gaten in met een decoupeerzaag. Plak of schrijf bij de gaten de score die je krijgt als je er een bal doorheen gooit. Een variant op dit spel wat ook makkelijker te vervoeren is om dit niet met een plank te maken maar een dekzeil. De uitwerking daarvan is hier te vinden.

Dit oud hollandse spel is ook heel simpel om te spelen. Neem een aantal (tennis)ballen en gooi deze door de gaten. Elk gat staat gelijk aan een aantal punten. Hoe hoger het aantal punten des te kleiner het gat moet zijn. De persoon met de meeste punten die wint dit leuke oud hollandse spelletje

Benodigdheden:

 • Ballen
 • houten plaat

5. Ringwerpen

Haal een ronde stok bij de bouwmarkt, kan ook gewoon een bezemsteel o.i.d. zijn. Zaak deze tot stokjes van verschillende lengte. Schroef deze vast op een plank en zorg ervoor dat bij elk stokje een aantal punten staat. Zaag met een decoupeerzaag de ringen uit een plank. De cirkels zijn makkelijk uit te tekenen met twee maten borden.

Laat de kinderen vanaf een bepaalde afstand ringen om een stokje heen te gooien. Het aantal punten bij elkaar opgeteld is het aantal gescorde punten.

Benodigdheden:

 • triplex bord
 • houten paal

voor iets meer dan 10 euro kan je het natuurlijk ook gewoon kopen. Waarschijnlijk is het ook goedkoper. Omdat we graag dingen afmaken hebben wij alvast voor jou gezocht!

Ringwerpen kopen
2017-03-30T20:20:59+00:00Kamp tips|